Hur viktigt är det att veta att våra äldre nära och kära är trygga? Ovärderligt, skulle nog många svara. När e-teknologin kan skapa trygghet och arbeta för individens säkerhet är den som bäst.

I början på februari presenterade Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa i Kista en rad viktiga innovationer inom digitalisering av vården. Ett av de inbjudna företagen var MariCare som visade ett golv utrustat med sensorteknik.

P1420251Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa (MVTe) är en konferens och mässa om införandet av ny teknik inom kommunal vård och omsorg. Arrangörer var Sveriges kommuner och landsting, Vinnova och Västerås Stad. I fokus stod samverkan genom digitalisering, förbättrad teknik och kommunikation.

22.3.2016

Uppmärksam på utvecklingen

Arrangörerna hade bland annat bjudit in MariCare, ett finskt företag med stort intresse för politik och forskning inom vård och omsorg. I början på 2000-talet såg företaget en tydlig trend att äldre blir alltfler men det saknas personal och pengar för att ge dem tillräcklig service och trygghet. På global nivå kommer antalet personer över 60 år uppgå till drygt 2 miljarder år 2050. Samtidigt har dagens äldreboende satt upp krav på att minska antalet fall och fallrelaterade skador, tillhandahålla bättre verktyg för förebyggande vård samt förbättra säkerheten och säkerställa värdighet. Och dessutom arbeta för kostnadsbesparingar.

Förebygga och ingripa

Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa lyckades lyfta fram många bra exempel på hur e-teknik kan användas inom vården. I en av montrarna visade MariCare hur de arbetar med sensorteknologi och mässbesökarna kunde prova deras ELSI sensorgolv, ett professionellt hjälpmedel för vårdhem, äldreboenden, rehabilitationscenter och sjukhus. Med tydlig display visade man hur operativsystemet Elsi® Smart Floor fungerar i praktiken. Rörelsen och positionerna hos den mänskliga kroppen i förhållande till deras positioner på golvet spåras och ett meddelande skickas till personalens telefoner. Med hjälp av tekniken kan man både förebygga olyckor och ingripa snabbt om det krävs. Systemet kan också användas till att upptäcka onormala beteenden som kan vara orsakade av infektioner, t ex ovanligt frekventa toalettbesök kan vara ett tecken på urinvägsinfektion.

Ökad livskvalitet

MariCare såg utvecklingspotentialen i teknologin och tog fram tekniken i Finland. I dagsläget har man installerat sensorgolvet i mer än 2500 äldreboendelägenheter. Tack vare att verktyget är osynligt kan lägenheten se ut som ett normalt hem och livskvaliteten för de boende förbättras avsevärt tack vare att hjälp finns tillgänglig dygnet runt.

MariCare
Palle Stevn, COO/President på MariCare
– Vi vill förstå och överträffa våra kunders behov, önskemål och preferenser och ge våra kunder mervärde, säger Palle Stevn, COO/President på MariCare. Kvalitet och trovärdighet är vårt motto.

I Finland samarbetar MariCare med olika kommuner och i Sverige har man i dagsläget ett samarbete med Västerås Kommun. Även Hallstahammar är nya kunder.

– Dialogen med våra kunder är mycket värdefull. Vi får input på hur systemet fungerar i praktiken och är något fel tar vi till oss det och går tillbaka och produktutvecklar, betonar Palle Stevn. Att synas här på mässan ger en bra möjlighet att visa hur tekniken fungerar.

Trådlöst system ger flexibilitet

MariCare har även utvecklat ett system som heter eLea™ Activity Sensing. Verktyget är speciellt framtaget för privata hem, nya och befintliga vårdboenden och äldreboenden. Systemet kan fungera som fallalarm, nattljusfunktion, inbrottslarm eller rökalarm, med nästan samma funktioner som Elsi Sensorgolv. Styrkan är att systemet är trådlöst och kan flyttas runt och installeras utan ingrepp. Genom att öka säkerheten och tryggheten, kan eLea ge äldre en möjliget att bo hemma längre eller i en hemmalik miljö på ett äldreboende.

http://it-halsa.se/massan-motesplats-valfardsteknologi-och-e-halsa-visade-upp-goda-exempel-pa-vardet-av-e-teknik-inom-varden/

Kontakt os

Vi vil med glæde hjælpe dig, send os din besked


1500 characters left